Mercat del Trumfo i la Sal
Aquest any, al pavelló i els seus voltants és on s’ubiquen les parades d’artesans i productors de trumfos d’aquest mercat, i on s’organitzen tallers gastronòmics i degustacions dels productes. També es poden visitar les instal·lacions de les salines i participar en les activitats infantils.
Trumfo és el nom que rep la patata al nord del Solsonès. Al municipi d’Odèn s’organitza aquest esdeveniment al voltant d’aquest aliment tan valorat i de la sal, ja que al Salí de Cambrils es pot descobrir l’antic procés d’obtenció del clorur de sodi.
Durant tot un dia, el mercat està dedicat als trumfos i la sal, amb productors de trumfos, sal i parades d’artesania. A més, s’hi preparen tot un seguit d’activitats que permeten conèixer aquests dos productes.
Es programen visites guiades a les instal·lacions, amb demostracions, tallers gastronòmics i de cuina, tastos i propostes diverses pensades especialment per als nens i nenes.
El trumfo i la sal
El “trumfo” (patata) de l’alt Solsonès. La situació del municipi i el clima de muntanya fan que s’hi produeixi una patata de consum amb un sabor i qualitats culinàries que la diferencien de les patates d’altres indrets.
El trumfo que es cultiva al municipi és un tumfo de muntanya de les varietats del Bufet, la Kennebec i la Red Pontiac. Conreades a més de 1000 metres d’alçada i amb un procés molt artesanal, s’aconsegueix una producció de qualitat sense l’aplicació de productes fitosanitaris.
La Sal també s’obté de forma artesanal mitjançant una xarxa de sequies, canals i reguers es porta l’aigua salada de les basses a les eres.
Passats tres dies o més -segons la climatologia- quan l’aigua s’ha evaporat en gran part, però no del tot, es recull, fent-ne munts.
Si la sal s’enganxa a les rajoles, es recull amb una pala de ferro.
Geològicament parlant, aquestes Salines se situen al capdavant d’un dels encavalcaments pirinencs: el Mantell de corriment del Cadí – Port del Compte. I més concretament, dins d’aquest, en la làmina del Serrat d’Odèn.
Els materials triàsics del Keuper han servit com a lubricant en aquests encavalcaments. I la circulació d’aigües superficials a través d’ells ha anat dissolent la sal, fent possible aquesta petita indústria a partir de recursos naturals.
La dada més curiosa és que es tracta de les úniques salines de muntanya de tot Catalunya, i de les poques continentals, atès que la gran majoria de salines són de vall o aprofitades al mar als maresmes.
2024
Aquest any esperem veure-us el dissabte dia 16 de novembre de 10 a 20 hores al pavelló de Cambrils i voltants per gaudir del IX mercat del trumfo i la sal.