GEOLOGIA

  • Distancia: 4,5 km
  • Ruta: circular
  • Dificultat: moderada
  • Temps: 1,5 h
  • Desnivell: 245 m
  • Estacionalitat: Estiu, Hivern, Tardor, Primavera
  • Observacions: no recomanem visitar l’esquerda sense guia.

Enllaç Wikiloc

Tríptic caminada (PDF)

servei de guies

Al Salí de Cambrils

El medi físic del municipi ve determinat per uns relleus accidentats de muntanya, amb un gran protagonisme de la roca conglomerada o montserratina. Odèn forma part, des del desembre de 2023, del Parc Geològic i Miner dels Contraforts del Pirineu, espai que acull formacions de gran importància  geològica mundial com són les discordances progressives del Pirineu, visibles des d’Odèn, però que també acull indrets geològicament interessants com la font de Cal Sala i la font de Sant Quintí, les tarteres de Cambrils, l’esbaldregall de Cambrils o l’avenc de Montserrat Ubach.

Aquesta ruta us donarà a conèixer la gènesi del paisatge actual.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

0 – 0 km. Salí de Cambrils. Iniciem la ruta al Salí de Cambrils a 1.000 m d’altitud. Seguim la pista no asfaltada deixant l’asfaltada a la dreta. Aquesta pista ens durà al corriol que puja cap al molí, la font Salada i les eres del Salí.

1 – 0,3 km. Font Salada. A partir d’aquí trobem una bassa amb dos camins, escollirem el camí de l’esquerra fins a arribar a punt on observarem l’esbaldregall.

2 – 0,5 km. Esbaldregall. Observem l’esbaldregall o tartera de Cambrils i continuem recte uns 200 metres on trobarem la font de la Mosquera.

3 – 0,7 km. Font de la Mosquera. Deixem la font a la nostra dreta per continuar cap a Cambrils travessant la riera, passem pel costat del pavelló poliesportiu i trobem la carretera L-401, que l’agafarem uns metres, direcció a Llinars, fins passada la bàscula de Cambrils, on agafem la primera pista que trobem a la dreta també en pujada i continuem fins al dipòsit d’aigua al coll.

4 – 2,1 km. Coll de Falquet. Aquesta pista ens portarà des del coll de Falquet fins al capdamunt de l’esbaldregall on hi ha les fractures per diàclasis, on recomanem anar amb molt de compte per risc de caigudes. La baixada la fem per la dreta dels camps fins a travessar la carretera fins a arribar a l’ermita de Santa Bàrbara.

5 – 3,3 km. Ermita de Santa Bàrbara. En aquest indret tenim vistes del Salt del Racó i dels conglomerats típics d’aquesta zona d’Odèn.

0 – 4,5 km. GR-1. Resseguim el corriol del GR-1 en paral·lel a les corbes de nivell fins a arribar al Salí de Cambrils, i ja som al punt d’inici.

PUNTS D’INTERÈS

Salines de Cambrils.

El Salí de Cambrils és el complex industrial de sal més alt del Principat (1.000 m), ja que el de Gerri de la Sal està a 600 m d’altitud.  Es va començar a explotar l’any 1780, extraient la sal provinent de les 6 fonts de la zona que hi havia, de les quals actualment només queda la Font Salada. L’any 2009 es van tornar a recuperar. És a les eres on s’acumula l’aigua salada i amb l’evaporació d’aquesta durant l’estiu dona lloc a les muntanyes de sal, aprofitades després del seu pas pel molí, per obtenir sal més fina. Actualment, el Salí de Cambrils ofereix banys terapèutics a la piscina que han construït com a una experiència única a Catalunya, res a envejar a la mar Morta i també és seu del Centre de Natura d’Odèn i Punt d’Atenció Turística.

Font Salada.

És d’on neix l’aigua amb gust salobre, els materials geològics que contenen aquestes sals sòdiques, anomenat Keuper. L’aigua que sorgeix d’aquesta font transcorre per canals de fusta de pi fins a les terrasses d’evaporació.

La font de la Mosquera

Segons un estudi de Josep Boix, Jordi Torner i Rosa M. Vila publicat al llibre l’Aigua del Solsonès (2007), vam censar 650 fonts naturals a tota la comarca, de les quals van fer l’estudi de 46 fonts. A Odèn, hi ha llistades 22 fonts, algunes com la font del Vermell, la font de Llinars, la font de Cal Sala, la font de la Mosquera, la font de Sant Quintí, la font Salada i Riulacó. El llibre “l’Aigua del Solsonès” diu que la font de la Mosquera és l’aigua més bona de les contrades; compte!, però, la seva aigua és viciosa: diuen que si en fas un glop, no podràs deixar de beure’n de tan bona que la trobaràs!

L’esbaldregall de Cambrils.

És un vessant de rocs caiguts de diferents mides que no se sap el seu origen, una de les hipòtesis és degut a un terratrèmol. Des del punt de vista geomorfològic aquesta acumulació de blocs i pedregam vari forma part d’un concepte més ampli que tècnicament es coneix com a moviment de vessant.

Santa Bàrbara.

Ermita del segle XVII, restaurada.

Salt de Racó.

Neix sobre cal Sala i després de travessar sota uns camps per dins d’un túnel, cau pel cingle.

guió per a professionals · contacteu amb l’ajuntament

973 48 17 00 – ajuntament@oden.cat