ELS OFICIS

  • Distancia: 3 km
  • Ruta: circular
  • Dificultat: moderada
  • Temps: 2,5 h
  • Desnivell: 185 m
  • Estacionalitat: Estiu, Hivern, Tardor, Primavera

Enllaç Wikiloc

Tríptic caminada (PDF)

servei de guies

Al Salí de Cambrils

Odèn és un municipi del Solsonès típicament rural i de muntanya. Amb una població actual de 263 habitants i a una altitud mitjana d’uns 1.100 metres, els seus habitants han sabut cuidar i aprofitar els recursos naturals del seu entorn. Són diversos els oficis que l’home ha dut a terme en aquest territori; alguns s’han perdut (com l’ofici de carboner), altres s’han mantingut (com el cultiu del trumfo) i d’altres han aparegut de forma recent (com el cultiu de les pomeres de muntanya). Aquesta és una ruta per descobrir el vincle que ha mantingut l’home al llarg del temps en aquest territori.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA

0 – 0 km. Salí de Cambrils. Iniciem la ruta i seguim la pista no asfaltada. Aquesta pista puja cap al molí, la font Salada i les eres del Salí. Quan som a dalt de tot, trobem una bassa amb dos camins, escollirem el camí de l’esquerra.

1 – 0,5 km. Pomeres. Observem el cultiu i continuem recte uns 200 metres on trobarem la font de la Mosquera.

2 – 0,7 km. Font de la Mosquera. Deixem la font a la nostra dreta per continuar i agafar el GR1 direcció a la carretera que va cap a Solsona. Caminem amb precaució fins a arribar al Castell de Cambrils.

3 – 1,5 km. Castell de Cambrils. Aquest camí ens durà fins al mirador d’on s’albira una excel·lent panoràmica.

4 – 2,1 km. Bosc. Del castell baixarem per un pendent pronunciat fins a arribar a una pista forestal on agafarem el camí de l’esquerra.

0 – 3 km. Salí de Cambrils. Fi de la ruta

PUNTS D’INTERÈS

1 – Salí de Cambrils i a l’extracció de sal: el Salí de Cambrils és el complex industrial de sal més alt del Principat (1.000 m), ja que el de Gerri de la Sal està a 600 m d’altitud.  Es va començar a explotar l’any 1780, extraient la sal provinent de les 6 fonts de la zona que hi havia, de les quals actualment només queda la Font Salada. L’any 2009 es van tornar a recuperar. És a les eres on s’acumula l’aigua salada i amb l’evaporació d’aquesta durant l’estiu dona lloc a les muntanyes de sal, aprofitades després del seu pas pel molí, per obtenir sal més fina. Actualment, el Salí de Cambrils ofereix banys terapèutics a la piscina que han construït com a una experiència única a Catalunya, res a envejar a la mar Morta i també és seu del Centre de Natura d’Odèn i Punt d’Atenció Turística.

2 – Font de la Mosquera i camps de cultiu de pomeres de muntanya: A escassos metres de la font de la Mosquera trobem un camp de cultiu de poma de muntanya. És de Cal Fàbrega de Cambrils. És una petita explotació familiar creada l’any 2018 per a diversificar l’activitat econòmica. En una superfície de quasi 1 ha ja hi ha plantades 1.800 pomeres de la varietat Mandy Inolov i Crimson Crisp (vermelles) i Golden Orange (groga).

El projecte de poma de muntanya neix l’any 2010 d’una inquietud compartida amb altres veïns de Sant Llorenç de Morunys. L’any 2012 ja hi havia els primers arbres fruiters als camps del poble. Les persones impulsores van crear l’Associació Agrària Ecològica Poma de Muntanya per tal de portar a terme un projecte integral capaç de dinamitzar el territori sempre fidel a l’entorn natural, la tradició pagesa i la salut de les persones. Van ser set socis de Sant Llorenç de Morunys amb dues hectàrees conreades, i avui ja són dotze socis de diferents comarques de muntanya catalanes i unes catorze hectàrees conreades.

3 – Castell de Cambrils i el cultiu dels trumfos: El castell està situat al nord-oest del terme municipal, damunt un turó de la serralada del Bartoló Vell, una cresta calcària que s’aixeca a la dreta del riu Fred, per damunt del Salí de Cambrils. Dominava el poble de Cambrils i el camí tradicional de Cambrils a Oliana. Des del castell es poden contemplar diversos camps de cultiu de trumfo. La situació geogràfica del municipi i el seu clima de muntanya fan que s’hi produeixi una patata amb un sabor i qualitats culinàries que la diferencien de les patates d’altres indrets. El trumfo que es cultiva és de les varietats del Bufet, Kennebec i Red Pontiac. Totes elles conreades a més de 1000 metres d’altitud i amb un procés molt artesanal, s’aconsegueix una producció de qualitat sense l’aplicació de productes fitosanitaris.

Cada any s’organitza la Fira del Trumfo i la Sal per fomentar aquests dos productes estrella del municipi, on també té cabuda la poma de muntanya, que ara per ara només hi ha un únic productor. Sol ser al mes de novembre. El cultiu del trumfo és molt artesanal perquè la seva collita, encara és a mà.

4 – Bosc i oficis vinculats a aquest ecosistema: El municipi d’Odèn és essencialment muntanyenc, a una altitud mitjana d’uns 1.100 metres, situat al peu de les serres d’Odèn i Port del Comte, on les masies disseminades juntament amb grans extensions de bosc, paratges esquerps de muntanya, rius, fonts d’aigua cristal·lina i camps de cultiu configuren un paisatge feréstec i inèdit. La correcta gestió i millora del bosc implica un gran nombre de treballs que habitualment passen desapercebuts. Des de sempre al bosc s’han desenvolupat una gran quantitat de tasques que han requerit i requereixen professionals i especialistes en tota mena de treballs. Actualment, però, alguns d’aquests oficis formen part del passat a causa dels canvis d’usos i aprofitaments del bosc que s’han produït en els últims anys. És el cas dels carboners, els roders, els resiners, els raiers, etc. Així doncs, al bosc, diferenciarem entre oficis del passat i oficis del present.

guió per a professionals · contacteu amb l’ajuntament

973 48 17 00 – ajuntament@oden.cat